Lekki bigosik z cukinii
Bardzo smaczny bigosik z cukinii w lżejszej wersji... Zdrowy i bez tłuszczu. Znajdziemy w nim cukinię, paprykę, marchewkę, pierś z kurczaka i tofu. Przyprawy dodają mu ciekawego, delikatnie pikantnego smaku :)
Składniki (na 1 porcję):
- 1 mała cukinia (300g)
- 1 czerwona papryka (200 g)
- 1 marchewka (100 g)
- pierś z kurczaka (150 g)
- 100 g tofu
- 1 ząbek czosnku
- vegeta, sól, pieprz
- papryka w proszku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy 1 łyżeczkę vegety i zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce, a tofu kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do garnka. Mieszamy. Wyciskamy ząbek czosnku i przyprawiamy pieprzem, papryką w proszku, ziołami prowansalskimi i suszoną cebulą (gdyby potrawa była za mało słona to dodajemy jeszcze sól lub vegetę wedle własnego smaku). Gdy wszystkie warzywa zmiękną dodajemy pokrojone tofu i gotujemy kilka minut. Potrawę przekładamy do talerza lub miseczki.
Świetny pomysł! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-) musi być pyszne :-) z chęcią bym takie zjadła na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne!! robię z kiełbasą, ale też jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńświetna, nietypowa potrawa, która wygląda bardzo pysznie - pozdrawiam :-)
mąż leczo uwielbia, ale takiego połączenia składników jeszcze nie jadł :) muszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuńU mnie w domu takie coś nazywałoby się "leczo";) Poproszę bez mięcha:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki przepis:) Idealny na obiad lub kolację.
OdpowiedzUsuń