czwartek, 25 września 2014

Nadziewana krajanka z czekoladą i prosem


 Wyśmienita krajanka z mąki owsianej i z pełnego przemiału oraz miodu... Nadziewana dżemem truskawkowym i bitą śmietaną... Oblana mleczną czekoladą i posypana prosem ekspandowanym... 


     Składniki (na 6-8 sztuk):
  • pół szklanki mleka
  • 50 g masła
  • szczypta zmielonej wanilii
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki z pełnego przemiału
  • 100 g miodu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 200 g niskosłodzonego dżemu truskawkowego
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • do posypania: proso ekspandowane

      Przygotowanie:

Zagotować mleko z masłem i wanilią. Powoli domieszać mąkę owsianą i mąkę z pełnego przemiału. Po utworzeniu kluchy, zestawić garnek z kuchenki. Kluchę przełożyć do miski i dokładnie utrzeć z miodem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodawać na przemian z mąką kukurydzianą do ucieranego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na blasze i piec 15 minut na rumiany kolor. Jeszcze gorące ciasto pokroić na 12-16 kawałków. 6-8 ostudzonych kawałków posmarować dżemem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarować lub nałożyć szprycą na posmarowane dżemem ciastka, przykryć pozostałymi kawałkami. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka i udekorować ciastka. Posypać prosem ekspandowanym. Do momentu podania ciastka trzymać w lodówce.

11 komentarzy:

  1. Jaki super pomysł na kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał!!!! U Ciebie zawsze same pyszności! Dużo bym dała teraz za kawałeczek tej krajanki!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krajanka wygląda bardzo smacznie:) Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale rozpusta !! :) Niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy i zaskakujmący przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super deserek :-) mniam wygląda rewelacyjnie. Z chęcią spróbuję zrobić takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

  7. prezentuje się nieziemsko, chętnie bym się poczęstowała - pozdrawiam :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepysznie wyglądają! koniecznie muszę zapisać przepis (:

    OdpowiedzUsuń