Nadziewana krajanka z czekoladą i prosem
Składniki (na 6-8 sztuk):
- pół szklanki mleka
- 50 g masła
- szczypta zmielonej wanilii
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mąki z pełnego przemiału
- 100 g miodu
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 200 g niskosłodzonego dżemu truskawkowego
- 330 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 150 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- do posypania: proso ekspandowane
Zagotować mleko z masłem i wanilią. Powoli domieszać mąkę owsianą i mąkę z pełnego przemiału. Po utworzeniu kluchy, zestawić garnek z kuchenki. Kluchę przełożyć do miski i dokładnie utrzeć z miodem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodawać na przemian z mąką kukurydzianą do ucieranego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na blasze i piec 15 minut na rumiany kolor. Jeszcze gorące ciasto pokroić na 12-16 kawałków. 6-8 ostudzonych kawałków posmarować dżemem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarować lub nałożyć szprycą na posmarowane dżemem ciastka, przykryć pozostałymi kawałkami. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka i udekorować ciastka. Posypać prosem ekspandowanym. Do momentu podania ciastka trzymać w lodówce.
Jaki super pomysł na kanapkę :)
OdpowiedzUsuńŁał!!!! U Ciebie zawsze same pyszności! Dużo bym dała teraz za kawałeczek tej krajanki!!!
OdpowiedzUsuńKrajanka wygląda bardzo smacznie:) Chętnie wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńAle rozpusta !! :) Niebo w gębie !
OdpowiedzUsuńależ ona smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy i zaskakujmący przepis:)
OdpowiedzUsuńSuper deserek :-) mniam wygląda rewelacyjnie. Z chęcią spróbuję zrobić takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńKuszące kanapeczki :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńprezentuje się nieziemsko, chętnie bym się poczęstowała - pozdrawiam :-):-):-)
przepysznie wyglądają! koniecznie muszę zapisać przepis (:
OdpowiedzUsuń