niedziela, 21 września 2014

Owsianka dyniowa z rodzynkami i kokosem



Cudowna owsianka dyniowa z rodzynkami i wiórkami koksowymi... O pięknym, słonecznym kolorze! Dynia w owsiance smakowała wspaniale, a dodatek rodzynek i kokosu pasował do niej doskonale!


     Składniki (na 1 porcję):
  • 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody)
  • cukier / stewia
  • kawałek obranej dyni (125 g)
  • 25 g płatków owsianych górskich
  • 25 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 25 g rodzynek
  • wiórki kokosowe

     Przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem lub stewią. Kawałek dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - dodać do gotującego się mleka. Gotować około 5 minut. Wsypać płatki owsiane i dodać rodzynki. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż owsianka zgęstnieje. Przełożyć do miseczki. Odstawić na chwilę do ostudzenia i posypać wiórkami kokosowymi. 

6 komentarzy:

  1. ooo rany! dyniooowa?! coś pysznego! akurat kupiłam więc z pewnością coś mi z niej zostanie po dzisiejszym cieście więc zrobię podobną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny kolor! Musi być smaczna :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna propozycja na dynię i jak ładnie podane :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajna owsianka, gratuluję pomysłu :-)

    OdpowiedzUsuń

  5. ta owsianka do mnie przemawia i na pewno ją wypróbuję, bo jest to świetna propozycja na wykorzystanie dyni, która cudnie obrodziła w moim ogródku, zrobię tylko małą modyfikację i nie dodam rodzynek, których po prostu nie lubię - pozdrawiam :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń