środa, 24 września 2014

Pasta z ciecierzycy



Bardzo smaczna pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku... Doskonale pasuje do paluszków grissini! Świetna również do posmarowania pieczywa :)


    Składniki:
  • 200 g ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

   Przygotowanie:

Cieciorkę należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na co najmniej 12 godzin (wodę należy zmienić kilka razy). Następnie gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Cieciorkę solimy dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną i ostudzoną cieciorkę, trochę wody * oraz oliwę i wyciśnięty czosnek przekładamy do blendera. Miksujemy na gładką pastę. Gdyby była za gęsta dodajemy więcej wody. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

* Wodę należy dodawać stopniowo. Ilość dodanej wody zależy od konsystencji pasty.


5 komentarzy:

  1. Dokładnie przed chwilą skończyłam robić moją pierwszą pastę - z avocado :)
    Świetna alternatywa dla wszelkich serków, dipów, sosów, z ciecierzycy jeszcze nie robiłam, ale tak jak mówię, mja przygoda z pastami dopiero się zaczęła, ale już przewiduję głębszą przyjaźń ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie pasty :-) są pyszne i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrzyłam na nią wczoraj w sklepie i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić... teraz już wiem! Dzięki

    OdpowiedzUsuń

  4. bardzo ciekawa propozycja - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń