Pasta z ciecierzycy
Bardzo smaczna pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku... Doskonale pasuje do paluszków grissini! Świetna również do posmarowania pieczywa :)
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cieciorkę należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na co najmniej 12 godzin (wodę należy zmienić kilka razy). Następnie gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Cieciorkę solimy dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną i ostudzoną cieciorkę, trochę wody * oraz oliwę i wyciśnięty czosnek przekładamy do blendera. Miksujemy na gładką pastę. Gdyby była za gęsta dodajemy więcej wody. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
* Wodę należy dodawać stopniowo. Ilość dodanej wody zależy od konsystencji pasty.
Dokładnie przed chwilą skończyłam robić moją pierwszą pastę - z avocado :)
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla wszelkich serków, dipów, sosów, z ciecierzycy jeszcze nie robiłam, ale tak jak mówię, mja przygoda z pastami dopiero się zaczęła, ale już przewiduję głębszą przyjaźń ;)
Pozdrawiam!
Bardzo lubię takie pasty :-) są pyszne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa pasta :)
OdpowiedzUsuńPatrzyłam na nią wczoraj w sklepie i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić... teraz już wiem! Dzięki
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja - pozdrawiam :-)