środa, 24 września 2014

Placuszki jagodowo - kokosowe



Pyszne i delikatne placuszki jagodowo - kokosowe... Mocno kokosowe dzięki mące kokosowej. Posmarowane miodem i posypane wiórkami kokosowymi. Bardzo sycące! Dodają dużo energii, dlatego są idealne na śniadanie :)


   Składniki (na 15 placuszków):
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu jagodowego
  • 8 łyżek mleka
  • 40 g mąki kokosowej
  • 10 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier / stewia
  • odrobina tłuszczu do smażenia
  • do podania: 2 łyżeczki miodu, wiórki kokosowe

     Przygotowanie: 

Mokre składniki dokładnie mieszamy w misce. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki. Mokre wlewamy do suchych i starannie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy na 30 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu i układamy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron pod przykryciem. Gdy będą już gotowe układamy je na talerzu, smarujemy miodem i posypujemy wiórkami koksowymi.

12 komentarzy:

  1. mmm wyglądają obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie ;)
    Uwielbiam kokos, przepis trafia do mnie bez dwóch zdań ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takie placuszki. Wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja,uwielbiam kokos i jagody.Na pewno spróbuję,tylko kupię mąkę kokosową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko co kokosowe pochlanialabym kilogramami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokos mój kochany kokos. Ostatnio rozmiłowałam się w oleju kokosowym, daje obłędny smak.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności :-) zabieram cały talerz :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyszły Ci idealnie ;) gdybym tylko lubiła kokos...

    OdpowiedzUsuń