poniedziałek, 22 września 2014

Powidła śliwkowe z cynamonem



Cudowne powidła śliwkowe z cynamonem... Doskonałe do domowej spiżarni! 


  Składniki (na około 8 słoiczków po 300 ml):
  • 3 kg śliwek węgierek 
  • 1200 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

      Przygotowanie:

Dokładnie umyć śliwki, pozbawić pestek i włożyć do garnka z grubym dnem. Podgrzewać przez cały czas mieszając. Gotować na średnim ogniu przez około 1-2 godziny. Gdy śliwki się rozpadną dodać cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Zmniejszyć ogień i dalej gotować bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody. Co kilkanaście minut należy zamieszać. Im dłuższy czas gotowania, tym powidła będą gęstsze. Czas gotowania można więc dostosować do własnych upodobań *. Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i trzymać tak, aż wystygną. 

* Gotowanie powideł najlepiej rozłożyć na dwa dni. 

6 komentarzy:

  1. Ślicznie te słoiczki z powidłem wyglądają, a śliwki z cynamonem muszą smakować rewelacyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis, z dodatkiem cynamonu. Takie powidła w zimie jak znalazł. Pięknie zapakowałaś w słoiczki i teraz kisisz nasze oczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam powidła ze śliwkami i robię je od kilku lat. W tym roku pierwszy raz zrobiłam z cynamonem i są doskonałe. Piękne te Twoje słoiczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wyglądają te słoiczki, z pewnie smacznymi powidłami :)

    OdpowiedzUsuń

  5. śliwek z cynamonem jeszcze nie łączyłam, ale to może być piorunujący efekt - świetne słoiczki - pozdrawiam :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń