Powidła śliwkowe z cynamonem
Cudowne powidła śliwkowe z cynamonem... Doskonałe do domowej spiżarni!
Składniki (na około 8 słoiczków po 300 ml):
- 3 kg śliwek węgierek
- 1200 g cukru
- 1 cytryna
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Dokładnie umyć śliwki, pozbawić pestek i włożyć do garnka z grubym dnem. Podgrzewać przez cały czas mieszając. Gotować na średnim ogniu przez około 1-2 godziny. Gdy śliwki się rozpadną dodać cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Zmniejszyć ogień i dalej gotować bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody. Co kilkanaście minut należy zamieszać. Im dłuższy czas gotowania, tym powidła będą gęstsze. Czas gotowania można więc dostosować do własnych upodobań *. Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i trzymać tak, aż wystygną.
* Gotowanie powideł najlepiej rozłożyć na dwa dni.
Ślicznie te słoiczki z powidłem wyglądają, a śliwki z cynamonem muszą smakować rewelacyjnie!:)
OdpowiedzUsuńPyszne powidła :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, z dodatkiem cynamonu. Takie powidła w zimie jak znalazł. Pięknie zapakowałaś w słoiczki i teraz kisisz nasze oczy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam powidła ze śliwkami i robię je od kilku lat. W tym roku pierwszy raz zrobiłam z cynamonem i są doskonałe. Piękne te Twoje słoiczki.
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają te słoiczki, z pewnie smacznymi powidłami :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńśliwek z cynamonem jeszcze nie łączyłam, ale to może być piorunujący efekt - świetne słoiczki - pozdrawiam :-):-):-)