wtorek, 30 września 2014

Pulpeciki w sosie pomidorowym z bazylią


  Pyszne pulpeciki z mięsa indyczego w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią... Doskonale smakują z ugotowanym makaronem, czy kaszą jaglaną. 
 


  Składniki:

     Sos:
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz czarny

     Pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (lub sól, pieprz czarny i zioła prowansalskie)

     Przygotowanie:

Do garnka wlać przecier pomidorowy oraz wodę. Następnie posiekać drobno bazylię i wycisnąć czosnek - dodać do sosu. Przyprawić do smaku suszoną cebulą, cukrem, mieloną papryką, solą oraz czarnym pieprzem. Zagotować sos. Mięso mielone przełożyć do miseczki i połączyć dokładnie z przyprawami. Uformować nieduże pulpeciki. Wkładać pojedynczo do gotującego się sosu. Przykryć przykrywką i gotować około 5 minut. Gdy pulpeciki zmienią kolor na brązowy - przemieszać. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować około 15 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać do makaronu lub kaszy.


9 komentarzy:

  1. zdecydowanie jeden z ulubionych obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie dania! zawsze kiedy wchodzę na Twojego bloga, natychmiast robię się głodna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest coraz zimniej to chodzą za mną takie dania, ciepłe i syte. Super smacznie to wygląda :-) zabiorę sobię na jutro na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo delikatne, bardzo smaczne i pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niedawno kupiłam świeżą bazylię. Będzie jak znalazł. Krzaczek rośnie, a ja muszę go systematycznie używać. W kuchni bazylia się przydaje i idealnie komponuje ze smakiem pomidorowym. Zresztą takie pulpeciki są na pewno wspaniałe, nawet same, ale w sosie palce lizać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj chętnie bym zjadła pupleciki :)

    OdpowiedzUsuń

  7. wpisuję się na listę smakoszy tych pulpecików - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wyglądają, takie soczyste. :)

    OdpowiedzUsuń