Pulpeciki w sosie pomidorowym z bazylią
Składniki:
Sos:
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1,5 szklanki wody
- 20 listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz czarny
Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (lub sól, pieprz czarny i zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Do garnka wlać przecier pomidorowy oraz wodę. Następnie posiekać drobno bazylię i wycisnąć czosnek - dodać do sosu. Przyprawić do smaku suszoną cebulą, cukrem, mieloną papryką, solą oraz czarnym pieprzem. Zagotować sos. Mięso mielone przełożyć do miseczki i połączyć dokładnie z przyprawami. Uformować nieduże pulpeciki. Wkładać pojedynczo do gotującego się sosu. Przykryć przykrywką i gotować około 5 minut. Gdy pulpeciki zmienią kolor na brązowy - przemieszać. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować około 15 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać do makaronu lub kaszy.
zdecydowanie jeden z ulubionych obiadów :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania! zawsze kiedy wchodzę na Twojego bloga, natychmiast robię się głodna;)
OdpowiedzUsuńJest coraz zimniej to chodzą za mną takie dania, ciepłe i syte. Super smacznie to wygląda :-) zabiorę sobię na jutro na obiad :-)
OdpowiedzUsuńBardzo delikatne, bardzo smaczne i pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNiedawno kupiłam świeżą bazylię. Będzie jak znalazł. Krzaczek rośnie, a ja muszę go systematycznie używać. W kuchni bazylia się przydaje i idealnie komponuje ze smakiem pomidorowym. Zresztą takie pulpeciki są na pewno wspaniałe, nawet same, ale w sosie palce lizać. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj chętnie bym zjadła pupleciki :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńwpisuję się na listę smakoszy tych pulpecików - pozdrawiam :-)
Bardzo apetycznie wyglądają, takie soczyste. :)
OdpowiedzUsuń