środa, 17 września 2014

Surówka z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i jabłka



Bardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym... Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu!


    Składniki:
  • 100 g poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • por (100 g po obraniu)
  • marchewka (150 g)
  • jabłko (200 g)
  • jogurt naturalny (180 g)
  • sól, pieprz czarny
  • kilka orzechów włoskich

     Przygotowanie:

Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Pora, marchewkę i jabłko obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Pora kroimy w półplasterki i zalewamy na chwilkę wrzątkiem, po czym osuszamy na sitku i dodajemy do pozostałych składników. Jogurt naturalny mieszamy dokładnie z solą i czarnym pieprzem - dodajemy do warzyw. Starannie mieszamy. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi gotową surówkę. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

7 komentarzy:

  1. Lubię takie połączenia! :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe surówki. Świetne do drugiego dania i nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię taką ale z orzeszkami pinii. Super połączenie smaków i samo zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Całość w smaku wprost idealna !

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię i mogę jeść codziennie surówki z orzechami:)

    OdpowiedzUsuń