Surówka z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i jabłka
Bardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym... Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu!
Składniki:
- 100 g poszatkowanej kapusty pekińskiej
- por (100 g po obraniu)
- marchewka (150 g)
- jabłko (200 g)
- jogurt naturalny (180 g)
- sól, pieprz czarny
- kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Pora, marchewkę i jabłko obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Pora kroimy w półplasterki i zalewamy na chwilkę wrzątkiem, po czym osuszamy na sitku i dodajemy do pozostałych składników. Jogurt naturalny mieszamy dokładnie z solą i czarnym pieprzem - dodajemy do warzyw. Starannie mieszamy. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi gotową surówkę. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Lubię takie połączenia! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dla mnie bomba :) Lubię takie surówki
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe surówki. Świetne do drugiego dania i nie tylko:)
OdpowiedzUsuńTeż robię taką ale z orzeszkami pinii. Super połączenie smaków i samo zdrowie :-)
OdpowiedzUsuńCałość w smaku wprost idealna !
OdpowiedzUsuńlubię i mogę jeść codziennie surówki z orzechami:)
OdpowiedzUsuńFajna surówka :)
OdpowiedzUsuń