czwartek, 11 września 2014

Tortilla z mięsem mielonym, fasolą czerwoną i kukurydzą



    Przepyszne placki tortilla ze smakowitym farszem z mięsa mielonego, fasoli czerwonej i kukurydzy...  Świetny pomysł na obiad!


    Składniki:
  • 4 placki tortilla
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • do podania: ketchup, sos czosnkowy

    Przygotowanie:

Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać przyprawę do mięsa mielonego i smażyć około 2 minut. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do mięsa. Wszystko razem smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pokroić szczypiorek, wycisnąć czosnek - dodać do farszu. Dodać koncentrat pomidorowy i starannie wymieszać. Placki tortilla podgrzać w mikrofalówce przez 15 s  (650 W) lub na patelni po 10 s z każdej strony. Farsz nakładać na środek ciepłego placka. Złożyć brzegi do środka tak aby powstała prostokątna paczuszka. Gotową tortillę owinąć papierem śniadaniowym i podawać. Można dodatkowo polać ketchupem lub sosem czosnkowym.






5 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na obiadek :-) mój Junior uwielbia takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń

  2. zgadzam się, to jest świetna propozycja na obiad - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie zawinęłaś tę pyszna tortillę. To moje ulubione składniki. Oko już nacieszyłam, a teraz mogłabym się zasycić. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm pyszna tortilla na obiad :)

    OdpowiedzUsuń