poniedziałek, 8 września 2014

Waniliowy omlet z jabłkami i cynamonem


Pyszny, mocno nadziany jabłkami omlet... Miękki i wilgotny. Smakuje trochę jak ciasto z jabłkami  :)  Jest zdrowy i bardzo sycący. Doskonały nie tylko na śniadanie!


    Składniki:
  • 2 jajka
  • cukier / stewia
  • 30 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • kropelka aromatu waniliowego
  • jabłko (200 g)

     Przygotowanie:

Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski i ubić na pianę. Dodać cukier / stewię oraz kropelkę aromatu waniliowego i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Delikatnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodać pokrojone jabłko i wymieszać. Rozgrzać patelnię (z niewielką ilością tłuszczu lub wcale) i wylać masę. Wygładzić powierzchnię. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Przewrócić na drugą stronę. Gdy będzie gotowy przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.


8 komentarzy:

  1. przepysznie wygląda !!

    zapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam takiego przepisu, muszę wyróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobny omlet ale z otrębami. Świetna kolacja. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak jabłka i cynamon to biorę w ciemno!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten omlet :)

    OdpowiedzUsuń