Waniliowy omlet z jabłkami i cynamonem
Pyszny, mocno nadziany jabłkami omlet... Miękki i wilgotny. Smakuje trochę jak ciasto z jabłkami :) Jest zdrowy i bardzo sycący. Doskonały nie tylko na śniadanie!
Składniki:
- 2 jajka
- cukier / stewia
- 30 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- kropelka aromatu waniliowego
- jabłko (200 g)
Przygotowanie:
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski i ubić na pianę. Dodać cukier / stewię oraz kropelkę aromatu waniliowego i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Delikatnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodać pokrojone jabłko i wymieszać. Rozgrzać patelnię (z niewielką ilością tłuszczu lub wcale) i wylać masę. Wygładzić powierzchnię. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Przewrócić na drugą stronę. Gdy będzie gotowy przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Ale grubas! Mistrzowski! :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda !!
OdpowiedzUsuńzapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com
Nie znam takiego przepisu, muszę wyróbować :-)
OdpowiedzUsuńRobię podobny omlet ale z otrębami. Świetna kolacja. :)
OdpowiedzUsuńjak ciasto *-*
OdpowiedzUsuńjak jabłka i cynamon to biorę w ciemno!!
OdpowiedzUsuńPycha :-) poproszę taki omlecik :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten omlet :)
OdpowiedzUsuń