piątek, 5 września 2014

Zupa krem z dyni


Przepyszna zupa krem z dyni... Gęsta i kremowa z dodatkiem cynamonu i mielonej papryki. Zdrowa i niskokaloryczna (bo w 100 g zawiera około 20 kalorii). Smakuje wyśmienicie z prażonymi pestkami dyni i grzankami!


     Składniki (na 4 porcje):

     Zupa krem: 
  • 1 litr wody
  • 1 kg miąższu z dyni
  • 2 kostki rosołowe
  •  ⅓ łyżeczki cynamonu 
  •  ⅓ łyżeczki mielonej papryki
  • vegeta, sól, czarny pieprz

     Prażone pestki dyni:
  • 2 łyżki pestek dyni
  • szczypta soli
  • szczypta mielonej papryki

     Przygotowanie:

Dynię obieramy, usuwamy pestki i myjemy. Kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z 2 kostkami rosołowymi. Dodajemy pokrojoną dynię, cynamon oraz mieloną paprykę  i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka (około 15 minut lub dłużej). Gdy lekko ostygnie wszystko blendujemy na krem. Doprawiamy ewentualnie solą i czarnym pieprzem do smaku. Możemy przełożyć ponownie do garnka i podgrzać. Rozgrzewamy patelnię i wsypujemy pestki dyni. Dodajemy szczyptę mielonej papryki i odrobinę soli. Pestki prażymy aż będą przyrumienione i chrupiące. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Podajemy z grzankami.



8 komentarzy:

  1. Łał! Musi być pyszna bo wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dziś na obiad właśnie krem z dynią:) Do tego podaję również z pestkami. Robię również grzanki czosnkowe. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku jeszcze nie robiłam niczego z dyni, ale już niedługo;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupy kremy, a dyniowy to mój najulubieńszy (choć bez kostki rosołowej):)

    OdpowiedzUsuń

  5. uwielbiam zupy kremy - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę się skusić na taką zupę ,pięknie podana.

    OdpowiedzUsuń