Zupa krem z dyni
Składniki (na 4 porcje):
Zupa krem:
- 1 litr wody
- 1 kg miąższu z dyni
- 2 kostki rosołowe
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki mielonej papryki
- vegeta, sól, czarny pieprz
Prażone pestki dyni:
- 2 łyżki pestek dyni
- szczypta soli
- szczypta mielonej papryki
Dynię obieramy, usuwamy pestki i myjemy. Kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z 2 kostkami rosołowymi. Dodajemy pokrojoną dynię, cynamon oraz mieloną paprykę i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka (około 15 minut lub dłużej). Gdy lekko ostygnie wszystko blendujemy na krem. Doprawiamy ewentualnie solą i czarnym pieprzem do smaku. Możemy przełożyć ponownie do garnka i podgrzać. Rozgrzewamy patelnię i wsypujemy pestki dyni. Dodajemy szczyptę mielonej papryki i odrobinę soli. Pestki prażymy aż będą przyrumienione i chrupiące. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Podajemy z grzankami.
Łał! Musi być pyszna bo wygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńU mnie dziś na obiad właśnie krem z dynią:) Do tego podaję również z pestkami. Robię również grzanki czosnkowe. Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :-) taka słoneczna :-)
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze nie robiłam niczego z dyni, ale już niedługo;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy kremy, a dyniowy to mój najulubieńszy (choć bez kostki rosołowej):)
OdpowiedzUsuńMmm...świetna zupka :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy kremy - pozdrawiam :-)
Muszę się skusić na taką zupę ,pięknie podana.
OdpowiedzUsuń