czwartek, 16 października 2014

Ciasto czekoladowe z amaretto i migdałami



Wspaniałe ciasto czekoladowe z amaretto i migdałami... Bardzo aromatyczny, nasączony biszkopt czekoladowy przełożony pyszną masą z serka mascarpone i budyniu... Oblany polewą czekoladową i posypany mielonymi migdałami... Doskonałe ciasto na różne okazje. Dobrze się kroi i ładnie się prezentuje!


   Składniki:

    Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 
     Masa
  • 125 g masła
  •  ¾ szklanki cukru 
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
  • ¼ szklanki mleka
 
    Poncz
  • 1 filiżanka wody (175 ml)
  • 1 filiżanka wódki wymieszanej z amaretto (175 ml)

    Polewa
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 g masła 
 
    Dekoracja
 
     Przygotowanie:
  • Przygotować biszkopt: Białka ubić. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać żółtka, olej, kakao, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie zmiksować, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i wygładzić jej powierzchnię. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki. Jeden placek umieścić w formie. 
  • Przygotować poncz: wodę wymieszać z wódką i amaretto. Połową nasączyć dolny placek. 
  • Zrobić masę: mascarpone zmiksować z 2 jajkami oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego i pomarańczowego. Masło roztopić w garnku z cukrem i stopniowo dodawać zmiksowany serek, cały czas mieszając. Następnie wlać budyń rozrobiony z mlekiem i mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i nasączyć pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki.  
  • Przygotować polewę: wodę, cukier oraz kakao wymieszać w garnku i podgrzewać do połączenia się składników. Dodać masło, rozpuścić i dokładnie wymieszać. Ciasto ozdobić polewą. 
  • Przed podaniem ciasto udekorować mąką migdałową lub zmielonymi migdałami. 

12 komentarzy:

  1. Takie pyszności o tak późnej porze :-) ojoj i co teraz :-) rewelacyjne ciacho, zabieram sobie przepis i kawałek ciasta oczywiście :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Amaretto- uwielbiam. Widziałam i znam wiele przepisów ciast, ale to jest dla mnie totalna nowość. Z chęcią spróbuję go zrobić, jak się tylko okazja nadarzy jakaś najbliższa. Lubię ciasta z dodatkiem kakao. Piękny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kusisz ! Przepis zabieram do siebie i na pewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna konsystencja i kolor... ;)
    Gdybym była gościem, rozpłynęłabym się, uwielbiam amaretto

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wygląda po prostu pięknie i bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się wręcz idealne, moje smaki, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciacho! Nie odmówiłabym kawałeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciasto, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasta przekładane kremami zdecydowanie należą do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładnie wygląda i ten skład, dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda na bardzo delikatne i smakowite ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ohh poproszę kawałeczek :-) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń