Ciasto czekoladowe z amaretto i migdałami
Wspaniałe ciasto czekoladowe z amaretto i migdałami... Bardzo aromatyczny, nasączony biszkopt czekoladowy przełożony pyszną masą z serka mascarpone i budyniu... Oblany polewą czekoladową i posypany mielonymi migdałami... Doskonałe ciasto na różne okazje. Dobrze się kroi i ładnie się prezentuje!
Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 500 g serka mascarpone
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu migdałowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
- ¼ szklanki mleka
- 1 filiżanka wody (175 ml)
- 1 filiżanka wódki wymieszanej z amaretto (175 ml)
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 100 g masła
- mąka migdałowa lub zmielone migdały
- Przygotować biszkopt: Białka ubić. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać żółtka, olej, kakao, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie zmiksować, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i wygładzić jej powierzchnię. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki. Jeden placek umieścić w formie.
- Przygotować poncz: wodę wymieszać z wódką i amaretto. Połową nasączyć dolny placek.
- Zrobić masę: mascarpone zmiksować z 2 jajkami oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego i pomarańczowego. Masło roztopić w garnku z cukrem i stopniowo dodawać zmiksowany serek, cały czas mieszając. Następnie wlać budyń rozrobiony z mlekiem i mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i nasączyć pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować polewę: wodę, cukier oraz kakao wymieszać w garnku i podgrzewać do połączenia się składników. Dodać masło, rozpuścić i dokładnie wymieszać. Ciasto ozdobić polewą.
- Przed podaniem ciasto udekorować mąką migdałową lub zmielonymi migdałami.
Takie pyszności o tak późnej porze :-) ojoj i co teraz :-) rewelacyjne ciacho, zabieram sobie przepis i kawałek ciasta oczywiście :-)
OdpowiedzUsuńAmaretto- uwielbiam. Widziałam i znam wiele przepisów ciast, ale to jest dla mnie totalna nowość. Z chęcią spróbuję go zrobić, jak się tylko okazja nadarzy jakaś najbliższa. Lubię ciasta z dodatkiem kakao. Piękny wypiek :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz ! Przepis zabieram do siebie i na pewno wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńŚwietna konsystencja i kolor... ;)
OdpowiedzUsuńGdybym była gościem, rozpłynęłabym się, uwielbiam amaretto
ciasto wygląda po prostu pięknie i bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wręcz idealne, moje smaki, mniam:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! Nie odmówiłabym kawałeczka :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńciasta przekładane kremami zdecydowanie należą do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda i ten skład, dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo delikatne i smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńOhh poproszę kawałeczek :-) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń