niedziela, 5 października 2014

Pełnoziarniste placuszki drożdżowe z gruszką i syropem klonowym


Przepyszne pełnoziarniste placuszki drożdżowe z gruszką... Polane syropem klonowym, który doskonale wzbogacił ich smak. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek lub deser :) Warto spróbować!

    Składniki (na 8 placuszków):
  •  ⅓ szklanki mleka
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 10 g mąki pszennej
  • 40 g mąki pszennej z pełnego przemiału / pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • gruszka (250 g)
  • do podania: kilka plasterków gruszki, syrop klonowy

      Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie do miski przełożyć mąkę pszenną z pełnego przemiału, dodać jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wymieszać i pozostawić na około 30 minut (lub więcej) do wyrośnięcia. Z gruszki wyciąć kilka plasterków i pozostawić do dekoracji. Resztę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wyrośniętej masy i wymieszać. Rozgrzać lekko natłuszczoną patelnię i kłaść po łyżce masy. Smażyć kilka minut z obu stron pod przykryciem. Następnie przełożyć na talerz. Obok ułożyć plasterki gruszki. Całość polać syropem klonowym i podawać.

15 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie, szkoda, że dziś z rana nie dodałaś przepisu, bo miałam wszystkie składniki ;)
    Gruszki ostatnio królują
    Pozdrawiam i miłego wieczorku

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe placuszki - coś, czego wieeeki nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota dziekuje za obserwacje rowniez obserwuje
    http://zielonoma.blogspot.it

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysze placuszki :-) mniam. Super propozycja z gruszką :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takimi placuszkami, to aż przyjemnie zacząć dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi apetytu na takie placuszki. Chętnie wzięłabym taką śliczną piramidkę... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, muszę wypróbować:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. O! I już wiem co zjem na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj zrobiłam te placuszki i były przepyszne! Z gruszką i syropem klonowym - idealne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Syrop klonowy, nigdzie nie mogłam go dostać, aż w końcu go dorwałam. Teraz wszędzie pełno gruszek, a takie połączenie syropu klonowego z gruszkami właśnie bardzo szlachetne i zapewne smakowite, że już o głównym specjale nie wspomnę! :) Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają wspaniale! Muszą smakować nieziemsko! :)
    Zapraszam do nas: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. I już wiem co dziś na kolacje ! :) Masz super pomysły, większość z nich później znajduje się u mnie w domu :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń