Pełnoziarniste placuszki drożdżowe z gruszką i syropem klonowym
Składniki (na 8 placuszków):
- ⅓ szklanki mleka
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 10 g mąki pszennej
- 40 g mąki pszennej z pełnego przemiału / pełnoziarnistej
- 1 jajko
- gruszka (250 g)
- do podania: kilka plasterków gruszki, syrop klonowy
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie do miski przełożyć mąkę pszenną z pełnego przemiału, dodać jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wymieszać i pozostawić na około 30 minut (lub więcej) do wyrośnięcia. Z gruszki wyciąć kilka plasterków i pozostawić do dekoracji. Resztę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wyrośniętej masy i wymieszać. Rozgrzać lekko natłuszczoną patelnię i kłaść po łyżce masy. Smażyć kilka minut z obu stron pod przykryciem. Następnie przełożyć na talerz. Obok ułożyć plasterki gruszki. Całość polać syropem klonowym i podawać.
Wyglądają świetnie, szkoda, że dziś z rana nie dodałaś przepisu, bo miałam wszystkie składniki ;)
OdpowiedzUsuńGruszki ostatnio królują
Pozdrawiam i miłego wieczorku
Drożdżowe placuszki - coś, czego wieeeki nie jadłam!
OdpowiedzUsuńpychota dziekuje za obserwacje rowniez obserwuje
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it
Pysze placuszki :-) mniam. Super propozycja z gruszką :-)
OdpowiedzUsuńZ takimi placuszkami, to aż przyjemnie zacząć dzień :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe !
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu na takie placuszki. Chętnie wzięłabym taką śliczną piramidkę... :)
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
łaaa ale cudne *.*
OdpowiedzUsuńO! I już wiem co zjem na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam te placuszki i były przepyszne! Z gruszką i syropem klonowym - idealne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńSyrop klonowy, nigdzie nie mogłam go dostać, aż w końcu go dorwałam. Teraz wszędzie pełno gruszek, a takie połączenie syropu klonowego z gruszkami właśnie bardzo szlachetne i zapewne smakowite, że już o głównym specjale nie wspomnę! :) Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Muszą smakować nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
I już wiem co dziś na kolacje ! :) Masz super pomysły, większość z nich później znajduje się u mnie w domu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Idealne na śniadanie! ;)
OdpowiedzUsuń