niedziela, 5 października 2014

Ziemniaki z pieczarkami i rozmarynem




Ziemniaki z pieczarkami i rozmarynem... Pyszne danie obiadowe lub dodatek do mięsa. Świetnie smakują z ketchupem.


    Składniki (na 1-2 porcje):
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • vegeta
  • przyprawa do ziemniaków
  • kilka listków świeżego rozmarynu

     Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Przyprawiamy vegetą. Dusimy do czasu aż woda, którą puściły pieczarki wyparuje. Odstawiamy. Ostudzone ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Smażymy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Następnie dodajemy pieczarki i wszystko mieszamy. Przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy listki świeżego rozmarynu.

3 komentarze:

  1. W prostocie siła. Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Taki aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaki lubią rozmaryn i wzajemnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ziemniaczki, bardzo je lubię :-) ja piekę takie w piekarniku :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń