Ziemniaki z pieczarkami i rozmarynem
Ziemniaki z pieczarkami i rozmarynem... Pyszne danie obiadowe lub dodatek do mięsa. Świetnie smakują z ketchupem.
Składniki (na 1-2 porcje):
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- vegeta
- przyprawa do ziemniaków
- kilka listków świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Przyprawiamy vegetą. Dusimy do czasu aż woda, którą puściły pieczarki wyparuje. Odstawiamy. Ostudzone ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Smażymy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Następnie dodajemy pieczarki i wszystko mieszamy. Przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy listki świeżego rozmarynu.
W prostocie siła. Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Taki aromatyczny:)
OdpowiedzUsuńZiemniaki lubią rozmaryn i wzajemnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne ziemniaczki, bardzo je lubię :-) ja piekę takie w piekarniku :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuń