niedziela, 23 listopada 2014

Muffinki marchewkowo - morelowe



Pyszne muffinki marchewkowo - morelowe z pestkami słonecznika i sezamem...  Bardzo aromatyczne, z cynamonem, kardamonem oraz imbirem. Idealnie wilgotne, długo zachowujące świeżość. Pożywne i zdrowe - doskonale nadają się na śniadanie!  Z powodzeniem możemy wykorzystać ten przepis na święta :)


    Składniki:
  • ⅔ szklanki pestek słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 1¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ¾ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¾ łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka kefiru
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 3 marchewki, grubo utarte (1½ szklanki)
  • ½ szklanki suszonych moreli, drobno posiekanych

      Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Do patelni wsypać pestki słonecznika i sezam. Prażyć kilka minut, aż sezam lekko się przyrumieni. Przesypać do miseczki. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, kardamon oraz imbir. W osobnej misce starannie utrzeć kefir, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, olej oraz jajko. Zrobić zagłębienie na środku suchych składników, wlać kefir i lekko wyrobić. Następnie dodać pestki słonecznika, sezam, utartą marchewkę oraz posiekane morele. Wymieszać. Ciasto wyłożyć łyżką do przygotowanych foremek (nakładać prawie do pełna). Piec około 30-40 minut na środkowym poziomie piekarnika* (w razie potrzeby można przykryć muffinki folią aluminiową). Muffinki wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

* Wykałaczka wsunięta w środek muffinki powinna pozostać sucha.

17 komentarzy:

  1. muffinki aż krzyczą by je zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bogato nadziane :) na pewno pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak z marchewką to porywam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wypasione muffinki i takie zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow ale wygladaja przepysznie!
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/11/fur-vest.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie muffinki można jeść o każdej porze dnia :) A do nas zapraszamy na dyniowy torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne a jak ślicznie wyglądają w środku, rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. u Ciebie dopiero pysznosci ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam muffinki:) Te Twoje muszą nieziemsko pachnieć i smakować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyrosły, ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam wszystko co marchewkowe!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, muszą być pyszne :) Przepis zapisuję i na pewno zrobię niedługo.
    Pozdrawiam :)
    operacja-kojot.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne aż chce się sięgnąć po jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. smakowicie się prezentują :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń