niedziela, 16 listopada 2014

Surówka z białej kapusty i marchewki


Smaczny dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb... Doskonała do obiadu!

    Składniki:
  • 600 g białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 5 łyżek oleju 
  • sok z 1 małej cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz


    Przygotowanie:

Umytą kapustę drobno poszatkować i zalać wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut, następnie odcedzić i ostudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty. W miseczce połączyć dokładnie olej, sok z cytryny, cukier, mielony kminek oraz sól i pieprz. Całość starannie wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem ponownie wymieszać.

4 komentarze: