wtorek, 18 listopada 2014

Żytni omlet z gruszką i cynamonem



Omlet z mąki żytniej z dodatkiem gruszki, dzięki której jest miękki i wilgotny... Z wyczuwalną nutką cynamonu... Posmarowany kremem orzechowo - czekoladowym i posypany prażonymi ziarenkami...


   Składniki:

   Żytni omlet z gruszką i cynamonem:
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 30 g mąki żytniej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • mała, obrana ze skórki gruszka (80 g)
 
    Do podania:
 
    Przygotowanie:

W małej misce wymieszać: mąkę żytnią, proszek do pieczenia i cynamon. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka oraz cukier i zmiksować. Wsypać mąkę i  wymieszać. Obraną gruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy. Wymieszać. Omlet smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni pod przykryciem. Następnie przełożyć na talerz i ostudzić. Posmarować kremem orzechowo - czekoladowym i posypać ziarenkami. 


12 komentarzy:

  1. te twoje omlety mają naprawdę idealne kształty, zachwycasz mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. z gruszką musiał być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się skład, no i wygląd - omlet wyszedł bardzo puszysty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda genialnie! :) Musi być boski w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki puchaty omlet naprawdę robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny, składniki brzmią tak pysznie, że pragnę go na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń