Żytni omlet z gruszką i cynamonem
Omlet z mąki żytniej z dodatkiem gruszki, dzięki której jest miękki i wilgotny... Z wyczuwalną nutką cynamonu... Posmarowany kremem orzechowo - czekoladowym i posypany prażonymi ziarenkami...
Składniki:
Żytni omlet z gruszką i cynamonem:
- 2 jajka
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 30 g mąki żytniej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- mała, obrana ze skórki gruszka (80 g)
- krem orzechowo - czekoladowy
- ziarenka Cynamonowy Raj
W małej misce wymieszać: mąkę żytnią, proszek do pieczenia i cynamon. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka oraz cukier i zmiksować. Wsypać mąkę i wymieszać. Obraną gruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy. Wymieszać. Omlet smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni pod przykryciem. Następnie przełożyć na talerz i ostudzić. Posmarować kremem orzechowo - czekoladowym i posypać ziarenkami.
te twoje omlety mają naprawdę idealne kształty, zachwycasz mnie :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńz gruszką musiał być przepyszny!
OdpowiedzUsuńO tak ! Był bardzo smaczny ;)
UsuńBardzo podoba mi się skład, no i wygląd - omlet wyszedł bardzo puszysty.
OdpowiedzUsuńmmm... omlet pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! :) Musi być boski w smaku.
OdpowiedzUsuńTaki puchaty omlet naprawdę robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńkusząco wygląda ;)
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie, mniam :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny, składniki brzmią tak pysznie, że pragnę go na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuń