niedziela, 16 listopada 2014

Żytnie ciasteczka z powidłami śliwkowymi



Żytnie, kruche ciasteczka z delikatną nutą cynamonu przekładane powidłami śliwkowymi...  Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.  Idealne do pochrupania w jesienne i zimowe popołudnia i wieczory :)  Doskonale się sprawdzą jako świąteczne ciasteczka...


    Składniki (ok. 50 pojedynczych ciasteczek):

     Ciasteczka:
  • 325 g mąki żytniej (typ 720)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 225 g zimnego, posiekanego masła
  • 2 jajka


     Do przełożenia:
  • powidła śliwkowe

   Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (można również mikserem) na gładkie ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować małe kulki, następnie spłaszczać je w dłoni i układać na blaszce pozostawiając odstęp między nimi. Ponakłuwać je widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu wystudzić ciasteczka i przekładać powidłami śliwkowymi.


16 komentarzy:

  1. Kaludio ale fajne ciacha :-) do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakz powidłami to ja chętnie Ci podkradnę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko jakie cudowne!!!! :) Poproszę kilka kurierem! :) Chyba bym umarła z rozkoszy podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają jak kupne! genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie do pochrupania. Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! idealne te ciasteczka! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko co z powidłami musi być pyszne, a te ciasteczka to już w ogóle wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciastka domowe na chwile słabości i leniuchowania najlepsze. Kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość że smaczne to i jeszcze zdrowe:) Czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo urodziwe te ciasteczka i takie równe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasteczka z dodatkiem powideł:) te są znakomite :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają doskonale, muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie, wyjdzie to bez cukru a z miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale będą wtedy miały już inny smak :)

      Usuń