Żytnie ciasteczka z powidłami śliwkowymi
Żytnie, kruche ciasteczka z delikatną nutą cynamonu przekładane powidłami śliwkowymi... Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne do pochrupania w jesienne i zimowe popołudnia i wieczory :) Doskonale się sprawdzą jako świąteczne ciasteczka...
Składniki (ok. 50 pojedynczych ciasteczek):
Ciasteczka:
- 325 g mąki żytniej (typ 720)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- pół łyżeczki cynamonu
- 150 g cukru trzcinowego
- 225 g zimnego, posiekanego masła
- 2 jajka
Do przełożenia:
- powidła śliwkowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (można również mikserem) na gładkie ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować małe kulki, następnie spłaszczać je w dłoni i układać na blaszce pozostawiając odstęp między nimi. Ponakłuwać je widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu wystudzić ciasteczka i przekładać powidłami śliwkowymi.
Kaludio ale fajne ciacha :-) do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńjakz powidłami to ja chętnie Ci podkradnę :)
OdpowiedzUsuńMatko jakie cudowne!!!! :) Poproszę kilka kurierem! :) Chyba bym umarła z rozkoszy podniebienia :)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak kupne! genialne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńLubię takie do pochrupania. Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmniam! idealne te ciasteczka! pycha!
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńWszystko co z powidłami musi być pyszne, a te ciasteczka to już w ogóle wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńciastka domowe na chwile słabości i leniuchowania najlepsze. Kusisz...
OdpowiedzUsuńNie dość że smaczne to i jeszcze zdrowe:) Czego chcieć więcej:)
OdpowiedzUsuńBardzo urodziwe te ciasteczka i takie równe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka z dodatkiem powideł:) te są znakomite :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyglądają doskonale, muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, wyjdzie to bez cukru a z miodem?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, ale będą wtedy miały już inny smak :)
Usuń