sobota, 6 grudnia 2014

Omlet dyniowo-kokosowy z kaki



Bardzo smaczny i sycący omlet... Z mąki pełnoziarnistej i kokosowej  z dodatkiem startej dyni. Podany ze słodkim kaki... Omlet możemy posmarować miodem lub syropem klonowym, a będzie wtedy jeszcze smaczniejszy.


    Składniki:

     Omlet:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 20 g mąki pełnoziarnistej
  • 20 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g dyni (startej na tartce o drobnych oczkach)

     Do podania:
  • miód / syrop klonowy
  • pokrojone kaki


    Przygotowanie:

W miseczce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, a po chwili cukier trzcinowy. Następnie wsypujemy wymieszaną mąkę i delikatnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz startą dynię. Delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę i smażymy pod przykryciem z obu stron. Gotowy omlet przekładamy na talerz i zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Wierzch smarujemy miodem lub syropem klonowym i układamy pokrojone kaki.

6 komentarzy:

  1. jak pięknie go udekorowałaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z najpiękniej podanych omletów, serio! :) No i smak też musiał taki być, bo dyniowe wypieki są cudowne, delikatne i takie wilgotne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś Kaludio, dawno Cię nie było. Omlecik pysznie wygląda :-) pozdrawiam Mikołajkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jestem niestety rzadziej, bo sporo czasu spędzam na uczelni. W tamtym tygodniu miałam aż trzy kolokwia i zaliczenie... Przez co mam mało czasu na to co najbardziej lubię - gotowanie i blogowanie :(
      Dziękuję bardzo i również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. zauroczyło mnie te słoneczko z kaki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda ten omlet :)

    OdpowiedzUsuń