Omlet dyniowo-kokosowy z kaki
Bardzo smaczny i sycący omlet... Z mąki pełnoziarnistej i kokosowej z dodatkiem startej dyni. Podany ze słodkim kaki... Omlet możemy posmarować miodem lub syropem klonowym, a będzie wtedy jeszcze smaczniejszy.
Składniki:
Omlet:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego
- 20 g mąki pełnoziarnistej
- 20 g mąki kokosowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 100 g dyni (startej na tartce o drobnych oczkach)
Do podania:
- miód / syrop klonowy
- pokrojone kaki
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, a po chwili cukier trzcinowy. Następnie wsypujemy wymieszaną mąkę i delikatnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz startą dynię. Delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę i smażymy pod przykryciem z obu stron. Gotowy omlet przekładamy na talerz i zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Wierzch smarujemy miodem lub syropem klonowym i układamy pokrojone kaki.
jak pięknie go udekorowałaś! :)
OdpowiedzUsuńJeden z najpiękniej podanych omletów, serio! :) No i smak też musiał taki być, bo dyniowe wypieki są cudowne, delikatne i takie wilgotne;)
OdpowiedzUsuńJesteś Kaludio, dawno Cię nie było. Omlecik pysznie wygląda :-) pozdrawiam Mikołajkowo :-)
OdpowiedzUsuńTak, jestem niestety rzadziej, bo sporo czasu spędzam na uczelni. W tamtym tygodniu miałam aż trzy kolokwia i zaliczenie... Przez co mam mało czasu na to co najbardziej lubię - gotowanie i blogowanie :(
UsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
zauroczyło mnie te słoneczko z kaki <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten omlet :)
OdpowiedzUsuń