niedziela, 11 stycznia 2015

Omlet kokosowy z krówką



Przepyszny omlet kokosowy posmarowany masą krówkową i posypany wiórkami kokosowymi... Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują i tworzą smakowitą całość. Koniecznie spróbujcie na śniadanie :)


     Składniki:

     Omlet kokosowy:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g mąki kokosowej
  • 50 ml mleka

     Do podania:
  • kilka łyżeczek masy krówkowej
  • wiórki kokosowe

      Przygotowanie:

W miseczce wymieszać mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić w misce ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać. Wsypać mąkę kokosową i odstawić na 5 minut. Gdy masa zgęstnieje dodać mleko i wymieszać. Odstawić na kilka minut. Rozgrzać patelnię (można  natłuścić olejem kokosowym) i wyłożyć na nią masę. Smażyć z obu stron pod przykryciem. Przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posmarować masą krówkową i posypać wiórkami kokosowymi.


5 komentarzy:

  1. Ładniutki na pewno i smakiem dorównuje wyglądowi. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Puszysty i przyciągający wzrok ten omlet.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny omlet. Piękne zdjęcia:) Szczególnie to z kawałkiem na widelcu:)

    OdpowiedzUsuń