wtorek, 27 stycznia 2015

Rurki z kremem waniliowym



Kruche i delikatne rurki z przepysznym wnętrzem... Wspaniałe ciasto obtoczone w cukrze z klasycznym kremem maślano - budyniowym! Takich nie znajdziecie w sklepie! Pyszne, pachnące wanilią... Doskonałe do niedzielnej kawy i na różne uroczystości :)
 

    Rurki 

    Składniki: 

      (około 60 rurek - każda 7 cm długości):
  • pół kilo mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli
 
      Przygotowanie:
 
Ciasto szybko zagnieść, dobrze schłodzić w lodówce i owinąć folię spożywczą. Wyjąć. Rozwałkować, bardzo cieniutko, na grubość 1 mm, podsypując mąką. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, a następnie nabić kremem.

   Krem waniliowy:

    Składniki:
  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 130 g drobnego cukru
  • cukier wanilinowy  (16 g)
  • ziarenka z jednej laski wanilii 
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 350 g masła (w temperaturze pokojowej) 
  • 30 g drobnego cukru 

    Przygotowanie:

Zagotować 2 szklanki mleka (500 ml) z cukrem, cukrem waniliowym i wanilią. Pozostałą szklankę mleka (250 ml) zmiksować z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, następnie wlać do wrzącego mleka. Całość doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie powstały grudki). Chwilę pogotować. Po zagotowaniu przykryć folią spożywczą tak, by dotykała budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło oraz 30 g cukru. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodawać budyń, w kilku partiach ( po 3 łyżki) miksując po każdym dodaniu do połączenia. Gotowy krem waniliowy nałożyć do szprycy i nabijać nim każdą rurkę. 


10 komentarzy:

  1. oj poszłoby w boczki :) pysznie wyglądają;]

    OdpowiedzUsuń
  2. z tym kremem musiały smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama słodycz :) Krem musi być wyśmienity!

    OdpowiedzUsuń
  4. ALE SMAKA Z RANA NAROBILAS!!
    http://zielonoma.blogspot.it/2015/01/pullover_27.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności. Mam foremki do rurek, ale jeszcze ich nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne rurki! Zjadłabym ze dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również poproszę dwie na wynos :-) Coś czuję, że muszę sobie koniecznie kupić foremki do rurek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Hello i'm italian girl!
    fantastyczny przepis ! Bardzo dobry !

    Paola <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam rurek/gdzieś leżą zapomniane a tu proszę kusicielka kuchareczka, jak cudnie je przygotowała. Oczy się śmieją a kubki szaleją

    OdpowiedzUsuń