Rurki z kremem waniliowym
Kruche i delikatne rurki z przepysznym wnętrzem... Wspaniałe ciasto obtoczone w cukrze z klasycznym kremem maślano - budyniowym! Takich nie znajdziecie w sklepie! Pyszne, pachnące wanilią... Doskonałe do niedzielnej kawy i na różne uroczystości :)
Rurki
Składniki:
(około 60 rurek - każda 7 cm długości):
Składniki:
(około 60 rurek - każda 7 cm długości):
- pół kilo mąki pszennej
- 25 dag masła
- 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto
szybko zagnieść, dobrze schłodzić w lodówce i owinąć folię spożywczą. Wyjąć. Rozwałkować, bardzo cieniutko, na grubość 1 mm, podsypując mąką.
Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do
rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części
węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, a następnie nabić kremem.
Składniki:
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 130 g drobnego cukru
- cukier wanilinowy (16 g)
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 350 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 30 g drobnego cukru
Zagotować 2 szklanki mleka (500 ml) z cukrem, cukrem waniliowym i wanilią. Pozostałą
szklankę mleka (250 ml) zmiksować z jajkiem, żółtkami, skrobią
ziemniaczaną i mąką pszenną, następnie wlać do wrzącego mleka. Całość doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się
nie powstały grudki). Chwilę pogotować. Po zagotowaniu przykryć folią
spożywczą tak, by dotykała budyniu i odstawić do całkowitego
wystudzenia w temperaturze pokojowej.
oj poszłoby w boczki :) pysznie wyglądają;]
OdpowiedzUsuńz tym kremem musiały smakować bosko! :)
OdpowiedzUsuńSama słodycz :) Krem musi być wyśmienity!
OdpowiedzUsuńALE SMAKA Z RANA NAROBILAS!!
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it/2015/01/pullover_27.html
Pyszności. Mam foremki do rurek, ale jeszcze ich nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne rurki! Zjadłabym ze dwie :)
OdpowiedzUsuńJa również poproszę dwie na wynos :-) Coś czuję, że muszę sobie koniecznie kupić foremki do rurek.
OdpowiedzUsuńHello i'm italian girl!
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis ! Bardzo dobry !
Paola <3
Dawno nie robiłam rurek/gdzieś leżą zapomniane a tu proszę kusicielka kuchareczka, jak cudnie je przygotowała. Oczy się śmieją a kubki szaleją
OdpowiedzUsuńMmm, ależ pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń