sobota, 14 lutego 2015

Brownie z ciasteczkami


Brownie z ciasteczkami oblane polewą czekoladową, posypane wiórkami kokosowymi... Pyszne, miękkie, mocno czekoladowe ciasto. Doskonałe na podwieczorek, czy na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.


    Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 100 g herbatników lub biszkoptów
 
     Na wierzch:
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • odrobina mleka
  • wiórki kokosowe do posypania 
 
      Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić razem z masłem na małym ogniu. Wsypać cukier, wymieszać i zdjąć z ognia. Kiedy masa lekko przestygnie, dodawać do niej stopniowo po 1 jajku, intensywnie ucierając. Na koniec wsypać mąkę z kakao oraz drobno pokruszone ciastka. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy. Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Ciasto wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie rozpuścić czekoladę z odrobiną mleka. Brownie oblać polewą czekoladową i obficie posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem pokroić w kwadratowe porcje.

5 komentarzy:

  1. Pyszności!!! Biorę od razu dwa kawałki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że wcześniej nie dodałaś, bo cały dzień szukałam jakieś przepisu na ciacho. Następnym razem robię właśnie to! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny świetny przepis na brownie. Uwielbiam je. Ale z ciasteczkami w środku??? Nie robiłam. Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak blok czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje browni mnie zachwyciło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń