Brownie z ciasteczkami
Brownie z ciasteczkami oblane polewą czekoladową, posypane wiórkami kokosowymi... Pyszne, miękkie, mocno czekoladowe ciasto. Doskonałe na podwieczorek, czy na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- szklanki cukru
- 4 jajka
- 100 g herbatników lub biszkoptów
Na wierzch:
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- odrobina mleka
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić razem z masłem na małym ogniu. Wsypać cukier, wymieszać i zdjąć z ognia. Kiedy masa lekko przestygnie, dodawać do niej stopniowo po 1 jajku, intensywnie ucierając. Na koniec wsypać mąkę z kakao oraz drobno pokruszone ciastka. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy. Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Ciasto wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie rozpuścić czekoladę z odrobiną mleka. Brownie oblać polewą czekoladową i obficie posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem pokroić w kwadratowe porcje.
Pyszności!!! Biorę od razu dwa kawałki ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że wcześniej nie dodałaś, bo cały dzień szukałam jakieś przepisu na ciacho. Następnym razem robię właśnie to! :)
OdpowiedzUsuńKolejny świetny przepis na brownie. Uwielbiam je. Ale z ciasteczkami w środku??? Nie robiłam. Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak blok czekoladowy :)
OdpowiedzUsuńTwoje browni mnie zachwyciło. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń