sobota, 7 lutego 2015

Ciasto czekoladowe z jabłkami i migdałami


 Ciasto czekoladowe z jabłkami i migdałami... Doskonałe na podwieczorek, czy do herbaty. Długo zachowuje świeżość, a dodatek owoców sprawia, że jest przyjemnie wilgotne.


   Składniki:
  • 500 g jabłek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki posiekanych migdałów
 
   Migdałowa posypka:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki migdałowej
 
   Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Mąkę pszenną oraz mąkę migdałową przesiać do miski. Następnie dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Następnie dodawać po łyżce mąkę z dodatkami i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać posiekane migdały oraz pokrojone jabłka. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wystudzić. Cukier puder dokładnie wymieszać z mąką migdałową i przesiać. Przed podaniem posypać ciasto migdałową posypką.


4 komentarze:

  1. I wygląda na pyszne i wilgotne! Takie mokre ciasta to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto tak pięknie wygląda, że chyba zaraz pójdę do kuchni i je upiekę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klaudio pyszne ciacho :-) super wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń