Ciasto czekoladowe z jabłkami i migdałami
Ciasto czekoladowe z jabłkami i migdałami... Doskonałe na podwieczorek, czy do herbaty. Długo zachowuje świeżość, a dodatek owoców sprawia, że jest przyjemnie wilgotne.
Składniki:
- 500 g jabłek
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki posiekanych migdałów
Migdałowa posypka:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki migdałowej
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Mąkę pszenną oraz mąkę migdałową przesiać do miski. Następnie dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Następnie dodawać po łyżce mąkę z dodatkami i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać posiekane migdały oraz pokrojone jabłka. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wystudzić. Cukier puder dokładnie wymieszać z mąką migdałową i przesiać. Przed podaniem posypać ciasto migdałową posypką.
I wygląda na pyszne i wilgotne! Takie mokre ciasta to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto tak pięknie wygląda, że chyba zaraz pójdę do kuchni i je upiekę! ;)
OdpowiedzUsuńKlaudio pyszne ciacho :-) super wygląda :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :)
OdpowiedzUsuń