czwartek, 19 lutego 2015

Jęczmianka czekoladowa z chili


Przepyszna, rozgrzewająca, gęsta i mocno czekoladowa... Jęczmianka czekoladowa z chili... Ugotowana z dodatkiem  herbaty Black Chili Chocolate.  Z głębokim akcentem czekolady i chili...



     Składniki:
  • 350 ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 250 ml mleka
  • cukier
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 60 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
 
     Na wierzch:
  • płatki chili
  • posiekana gorzka czekolada 
 
     Przygotowanie:

Zaparzoną herbatę wlać do garnka, dodać mleko, cukier oraz kakao. Dokładnie wymieszać i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać płatki jęczmienne i gotować na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy jęczmianka będzie odpowiednio gęsta przełożyć ją do miseczki. Wierzch udekorować płatkami chili i posiekaną gorzką czekoladą.


9 komentarzy:

  1. kolor.... nie do opisania :D nie jadłam płatków jęczmiennych, ale skoro kasza mi podchodzi, to chyba z płatkami powinno być podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na pyszne śniadanko. Podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę w końcu spróbować tego połączenia w jakieś miseczkowej wariacji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada i chili to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jęczmianka! jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no no fajny pomysl!
    http://zielonoma.blogspot.it/2015/02/i-love-tartan.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekolada i ta ostrość....jak dla mnie ideał. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowna słodycz dla kubków smakowych, uwielbiam takie papki, zawsze zachwycają mnie najbardziej!

    OdpowiedzUsuń