czwartek, 5 lutego 2015

Piankowa jęczmianka z jagodami inkaskimi



Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam piankową jęczmiankę! Nie spodziewałam się, że może być aż tak pyszna:) Dodatek ubitego białka zdziałał cuda! Jagody inkaskie mają słodko-kwaśny smak i doskonale pasują do całości :)


     Składniki:
  • 2 szklanki mleka 
  • cukier
  • 20 g jagód inkaskich
  • 50 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • 1 białko 
  • do dekoracji: jagody inkaskie

    Przygotowanie:

W garnuszku zagotować mleko z cukrem. Gdy zacznie się gotować dodać jagody inkaskie, a następnie wsypać płatki jęczmienne. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jęczmianka odpowiednio zgęstnieje ubić białko i dodać do całości. Dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczki. Udekorować jagodami inkaskimi. 



9 komentarzy:

  1. Super przepis. Na śniadanie jak znalazł. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jęczmianki jeszcze nie próbowałam, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :) Musisz koniecznie spróbować, bo jest pyszna :)

      Usuń
    2. Też muszę spróbować. Nawet mam tę kaszę w domu :) Jagody też wylądują na moją listę produktów do zdobycia :)

      Usuń
  3. Cudowna propozycja na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trochę mi przypomina kokosanki :)
    Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń