Piankowa jęczmianka z jagodami inkaskimi
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam piankową jęczmiankę! Nie spodziewałam się, że może być aż tak pyszna:) Dodatek ubitego białka zdziałał cuda! Jagody inkaskie mają słodko-kwaśny smak i doskonale pasują do całości :)
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- cukier
- 20 g jagód inkaskich
- 50 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
- 1 białko
- do dekoracji: jagody inkaskie
Przygotowanie:
W garnuszku zagotować mleko z cukrem. Gdy zacznie się gotować dodać jagody inkaskie, a następnie wsypać płatki jęczmienne. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jęczmianka odpowiednio zgęstnieje ubić białko i dodać do całości. Dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczki. Udekorować jagodami inkaskimi.
Super przepis. Na śniadanie jak znalazł. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńjęczmianki jeszcze nie próbowałam, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Musisz koniecznie spróbować, bo jest pyszna :)
UsuńTeż muszę spróbować. Nawet mam tę kaszę w domu :) Jagody też wylądują na moją listę produktów do zdobycia :)
Usuńdelikatna chmurka :)
OdpowiedzUsuńCudowna propozycja na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTrochę mi przypomina kokosanki :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)