piątek, 19 czerwca 2015

Omlet biszkoptowy z truskawkami i kremem czekoladowym



Przepyszny omlet biszkoptowy z truskawkami... Podany z kremem czekoladowym... Doskonała propozycja na słodkie i dodające energii śniadanie! Od razu dzień staje się lepszy :)


   Składniki:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 25g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g drobnych truskawek

    Do podania:
  • krem czekoladowy 
  • świeże truskawki 
 
   Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder i żółtka. Wymieszać i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Rozgrzać małą patelnię (można natłuścić, ale nie jest to konieczne) i wylać na nią masę biszkoptową, wyrównać powierzchnię i powciskać truskawki. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy omlet się zetnie przewrócić go na drugą stronę. Gdy będzie już gotowy przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Posmarować kremem czekoladowym i udekorować świeżymi truskawkami.




5 komentarzy:

  1. Pyszny, wszystko co lubię w jednym omlecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkoptowe omlety są chyba najlepsze :D a te w wersji na słodko to już takie "egoistyczne" ciasto :D
    Pięknie wyrośnięty, puchaty i z fajnymi dodatkami :) Bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie, w sumie wszystko co tworzysz jest śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj jak dawno Cię nie było :-) ale cieszę się, że wróciłaś z tak pyszną propozycją :-)

    OdpowiedzUsuń