czwartek, 9 lipca 2015

Kalafiorki pieczone z ziołami



Kalafiorki pieczone z ziołami... Bardzo aromatyczne dzięki przyprawom... Curry, słodka papryka i zioła prowansalskie nadają im intensywnego smaku. Doskonałe jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podane z sosem czosnkowym. 


     Składniki:
  • 2 duże kalafiory
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
 
     Przygotowanie:

Kalafiory dzielimy na małe różyczki i dokładnie płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie około 8-10 minut, aż nieco zmięknie, ale nadal pozostanie jędrny. Odcedzamy i pozostawiamy na kilka minut, aby odparował. W dużej misce  z przykrywką mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy różyczki kalafiora i delikatnie potrząsamy, aby kalafiorki były pokryte przyprawami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy resztą przypraw. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez 20-30 minut.

6 komentarzy:

  1. O matko, ja chcę natychmiast taki kalafior! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakże proste w wykonaniu a na pewno przepyszne :) I bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy sposób na inną formę kalafiora :) Pieczonego nie jadłam, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń