Kalafiorki pieczone z ziołami
Kalafiorki pieczone z ziołami... Bardzo aromatyczne dzięki przyprawom... Curry, słodka papryka i zioła prowansalskie nadają im intensywnego smaku. Doskonałe jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podane z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 2 duże kalafiory
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Kalafiory dzielimy na małe różyczki i dokładnie płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie około 8-10 minut, aż nieco zmięknie, ale nadal pozostanie jędrny. Odcedzamy i pozostawiamy na kilka minut, aby odparował. W dużej misce z przykrywką mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy różyczki kalafiora i delikatnie potrząsamy, aby kalafiorki były pokryte przyprawami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy resztą przypraw. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez 20-30 minut.
ale świetne!!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńO matko, ja chcę natychmiast taki kalafior! :)
OdpowiedzUsuńJakże proste w wykonaniu a na pewno przepyszne :) I bardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na inną formę kalafiora :) Pieczonego nie jadłam, wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń