czwartek, 9 lipca 2015

Karpatka


 Dwa blaty ciasta parzonego przełożone kremem budyniowo-maślanym... Pyszna, domowa karpatka! Jest prosta w przygotowaniu i doskonale się kroi. Idealna do kawy, na deser, czy podwieczorek :)
 
     Składniki:

     Ciasto parzone:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek (rozmiar M)

      Przygotowanie:
  • Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzewać aż masło się roztopi. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.
  • Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.
  • Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy łyżki lub szpatułki. 
  • Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.

     Krem budyniowo-maślany:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 4 duże łyżki mąki pszennej
  • 5 dużych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

      Przygotowanie:
  • Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
  • Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej blat ciasta, przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić w lodówce.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
 

4 komentarze:

  1. Pycha, uwielbiam karpatkę i wszystkie inne wypieki z ciasta parzonego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała karpatka :) Bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z kremem, choć siedzenie po nich rośnie.

    OdpowiedzUsuń