Karpatka
Składniki:
Ciasto parzone:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek (rozmiar M)
Przygotowanie:
- Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzewać aż masło się roztopi. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.
- Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.
- Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy łyżki lub szpatułki.
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
Krem budyniowo-maślany:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 4 duże łyżki mąki pszennej
- 5 dużych łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Przygotowanie:
- Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
- Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej blat ciasta, przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić w lodówce.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Pycha, uwielbiam karpatkę i wszystkie inne wypieki z ciasta parzonego :)
OdpowiedzUsuńWspaniała karpatka :) Bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciacho :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kremem, choć siedzenie po nich rośnie.
OdpowiedzUsuń