Mini naleśniki z kaszy manny z serkiem waniliowym
Przepyszne mini naleśniki! Bez mąki, a z kaszy manny... Są doskonałe w smaku i dobrze się je smaży. Wieczorem trzeba przygotować masę naleśnikową, a następnego dnia smażymy z niej naleśniki.
Składniki na 9 mini naleśników (patelnia 18 cm):
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 50 g kaszy manny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier (wedle uznania)
Do podania:
- serek waniliowy
- ulubiona konfitura
Przygotowanie:
Wieczorem wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować w misce, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć i przemieszać (najlepiej mieszać przed każdym wylaniem na patelnię). Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Każdy naleśnik posmarować serkiem i złożyć.
O bardzo fajne te naleśniki. Takich jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie ci wyszły te naleśniki:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś naleśniki z kaszą manną, jak dla mnie fajna alternatywa dla mąki :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Muszę wypróbować :) Widzę u Ciebie wiele przepisów w moim guście, będę zaglądać :)
OdpowiedzUsuńTwoje naleśniki wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂
OdpowiedzUsuń