piątek, 31 lipca 2015

Omlet gryczano-kakaowy z serkiem i czekoladą

 Przepyszny omlet z mąki gryczanej z dodatkiem kakao i serka homogenizowanego... Podany z serkiem czekoladowym i startą czekoladą...


    Składniki (patelnia 18cm):
  • 25 g mąki gryczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 jajka
  • cukier
  • 25 g serka homogenizowanego

   Do podania:
  • 125 g serka homogenizowanego (czekoladowy/waniliowy)
  • starta czekolada

   Przygotowanie:

W miseczce wymieszać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wmieszać delikatnie żółtka i serek homogenizowany oraz stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut pod przykryciem z obu stron. Gotowy omlet przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posmarować serkiem czekoladowym i posypać wiórkami czekoladowymi. 








6 komentarzy:

  1. jaka srednice ma twoja patelnia? robilam omlet z twojego przepisu ale wyszedl plaski :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Omlety smażę na małej patelni o średnicy 18 lub 16 cm :)

      Usuń