Omlet gryczano-kakaowy z serkiem i czekoladą
Przepyszny omlet z mąki gryczanej z dodatkiem kakao i serka homogenizowanego... Podany z serkiem czekoladowym i startą czekoladą...
Składniki (patelnia 18cm):
- 25 g mąki gryczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 2 jajka
- cukier
- 25 g serka homogenizowanego
Do podania:
- 125 g serka homogenizowanego (czekoladowy/waniliowy)
- starta czekolada
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wmieszać delikatnie żółtka i serek homogenizowany oraz stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut pod przykryciem z obu stron. Gotowy omlet przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posmarować serkiem czekoladowym i posypać wiórkami czekoladowymi.
jaka srednice ma twoja patelnia? robilam omlet z twojego przepisu ale wyszedl plaski :/
OdpowiedzUsuńOmlety smażę na małej patelni o średnicy 18 lub 16 cm :)
UsuńWspaniały omlecik kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! ;)
UsuńWspaniały omlet :)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam :)
OdpowiedzUsuń